Pada 15 Ogos 1945, Maharaja Hirohito telah mengumumkan secara rasmi dalam siaran radio bahawa Jepun telah menyerah kalah tanpa syarat kepada Berikat, iaitu sehari selepas Angkatan Tentera Jepun menyerah kalah selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan Bom Atom.

15 Ogos 1945 ini dikenali sebagai V-J Day atau Victory over Japan Day. Pada hari tersebut, Presiden Amerika Harry S. Truman telah melantik Jeneral Douglas MacArthur sebagai Supreme Commander for the Allied Powers (SCAP), untuk menyelia dan melaksanakan penjajahan terhadap Jepun. Jepun dan jajahannya telah diagih-agihkan kepada sekutu dalam Berikat contohnya Soviet memperolehi sebahagian Korea Utara, Sakhalin dan kepulauan Kuril. Republic China (bukan China Komunis hari ini) menguasai Taiwan dan Penghu, United Kingdom pula menguasai Andaman, Nicobar, Hong Kong dan kepulauan Solomon... Amerika sendiri menguasai kepulauan utama Jepun seperti Honshu, Hokkaido, Shikoku, Kyushu, Korea Selatan, Okinawa, Kepulauan Amami, Kepulauan Ogasawara dan wilayah di Micronesia.

Baca selanjutnya...

Gambar Hiasan
Acapkali kita didendangkan dengan retorik meremajakan UMNO sebelum ini, satu ungkapan tanpa apa-apa makna yang jelas dan terang apatah lagi punya apa-apa usaha tuntas untuk melaksanakannya - hanya ungkapan retorik dalam ucapan-ucapan pemimpin UMNO.
 
UMNO tidak perlu diremajakan kerana UMNO adalah sebuah parti yang "evergreen" atau malar hijau. Kita punya pelbagai sayap yang sepatutnya mampu menarik golongan muda seperti Pemuda dan Puteri. Apalah ertinya "meremajakan" UMNO keseluruhannya jika kedua-dua sayap ini gagal menarik golongan muda?
 
UMNO sepatutnya menjadi SEORANG TUA yang dihormati golongan muda:- bukannya terkinja-kinja untuk meremajakan dirinya seperti Pak Maon:- yang tak sedar dirinya sudah tua:- akhirnya membuang tongkatnya semata-mata hendak berdansa di kabaret.
 
Jika kita kaji watak Pak Maon yang bermuka-muka kononnya membaca kitab tetapi sanggup menyarung seluar yankee dan berbaju kolar tegak - sanggup menipu bini kononnya ke surau, maka kita akan dapati segelintir Pemimpin UMNO juga berperangai begini dan akhirnya bukan sahaja memalukan dirinya tetapi menjadi bahan jenaka anak-anak muda.
 
UMNO tidak perlu diremajakan semata-mata untuk menarik golongan muda, tetapi UMNO perlu menjadi sebuah parti yang dihormati anak-anak muda, dikasihi ahli-ahlinya dan digeruni lawannya.
 
PPBM membuktikan bahawa mereka adalah Parti Orang-Orang Tua yang dihormati anak-anak muda:- dipimpin oleh seorang tua berumur 93 tahun tetapi disokong anak-anak muda tanpa perlu membuang tongkat atau berseluar yankee untuk berdansa!

Jalan yang kita pilih adalah jalan yang kita akan lalui... tak kira berduri atau beranjau, berlopak atau berlubang... semuanya akan kita lalui...

Kerana apa???, kerana kerbau dipegang pada talinya, manusia dipegang pada janjinya, kerbau dinilai pada beratnya, manusia dinilai dari teguh peribadinya....

Samaada besar atau kecil, panjang atau lebar, tinggi atau rendah, berbayar atau percuma... kita ada semangat yang memperkukuhkan peribadi, kita ada maruah yang berpaut pada kata kita, niat kita dan amalan kita....

Baca selanjutnya...
Ikuti kami di Media Sosial: